Alkoholová výtěžnost z hydrolyzátů ovsa, ječmene a pšenice - Pikl, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Většina produkce etanolu pro průmyslové využití je v ČR vyráběna z obilovin. Byl zkoumán vliv kyselé, alkalické a enzymatické hydrolýzy na výtěžnost po termotlakové přípravě surovin. Jako metoda s největším potenciálem se jeví enzymatická hydrolýza. Největší část pokusů tedy zaujímalo zkoumání účinnosti jednotlivých enzymů k různým druhům obilovin. Jako surovina byly použity oves, ječmen a pšenice z místních farem. Ty byly zpracovány termotlakovou přípravou při různých variantách tlaku. Po provedení hydrolýzy byl stanoven obsah GE a po ukončení fermentace byl zjišťován výtěžek alkoholu.
Alcohol Yield of Oat, Barley and Wheat Hydrolysates
Keywords: enzymatická hydrolýza; etanol; oves; ječmen; pšenice; enzymatic hydrolysis; ethanol; oat; barley; wheat