Vliv technologie ustájení na reprodukční parametry u prasnic - Kučerová, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce bylo vytvořit literární přehled zaměřený na reprodukční ukazatele prasnic a vlivy na ně působící a popsat technologie ustájení prasnic. Dále bylo úkolem ve vybraném chovu analyzovat reprodukční ukazatele prasnic, které byly chovány v původní technologii (1 186 vrhů) a prasnic chovaných po provedené rekonstrukci porodny v nové technologii (2 240 vrhů), která více vyhovuje pohodě prasnic. U prasnic ustájených v původní technologii byl zjištěn o 0,07 ks vyšší počet všech narozených selat (14,40, resp. 14,33 ks). V počtu živě narozených selat byla zaznamenána diference 0,2 ks selete (12,82, resp. 13,02 ks) a v počtu dochovaných selat byl rozdíl 1,36 selete (10,31, resp. 11,67 ks), a to vždy ve prospěch prasnic chovaných v nové technologii. Prasnicím ustájeným v nové technologii se narodilo o 0,27 ks méně mrtvě narozených selat, ve srovnání s prasnicemi ustájenými v původní technologii (1,58, resp. 1,31 ks). Diference v počtu dochovaných selat a v počtu mrtvě narozených selat byly potvrzeny jako statisticky vysoce významné.
Effect of the housing technology on sow´s reproductive parameters
Keywords: prasnice; ukazatele plodnosti; technologie ustájení; sow; indicators of fertility; housing technology