Konta pracovní doby - Fryková, Dana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se věnuje institutu konta pracovní doby. Konto pracovní doby je pružným nástrojem v oblasti zaměstnávání pracovní sil. Jedná se o způsob rozvržení pracovní doby, který umožňuje, aby byla zaměstnanci přidělována práce v určitém období v takovém rozsahu, který bude vyhovovat potřebě zaměstnavatele. Zaměstnanci je zároveň vyplácena stálá neboli paušální mzda. V tomto rozvržení pracovní doby zaměstnanec nemá ze zákona právo na přidělování práce v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby. V první části práce jsou vysvětleny základní pojmy týkající se pracovní doby a konta pracovní doby, včetně jejich úprav v zákoníku práce. Dále se tato část zabývá využíváním flexibilních forem práce v České a Slovenské republice. Bylo zjištěno, že v obou zemích nejsou v porovnání s jinými státy Evropy flexibilní formy práce populární, a to včetně konta pracovní doby. To využívá v České republice pouze 38% firem, především nad 50 zaměstnanců. Nejčastěji se využívá v situacích, kdy si chce zaměstnavatel udržet kvalifikované pracovníky a nemá pro ně dočasně práci. Druhá část práce se zabývá analýzou využívání kont pracovní doby v podmínkách společnosti XY. Zde bylo zjištěno, že zaměstnanci nejsou spokojeni především s délkou vyrovnávacího období a nepracují v kontu pracovní doby rádi. Prací bylo potvrzeno, že hlavní nevýhodou konta pracovní doby je zvýšená administrativa spojená s evidencí pracovní doby a mzdy. Výhodou pro zaměstnavatele je možnost přizpůsobení pracovní doby potřebě práce a pro zaměstnance jistota zaměstnání a stálá mzda.
Working time account
Keywords: pracovní doba; flexibilní formy práce; konto pracovní doby; stálá mzda; working hours; flexible forms of work; working time account; constant wage