Dědicové a jejich sourozenci. Sonda do poměrů selských rodin, Protivínsko (1780-1830) - Černý, Václav (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná disertační práce je věnována životním perspektivám bratrů a sester nových vlastníků selských gruntů ve třech jihočeských vesnicích na přelomu 18. a 19. století. Jádrem vlastní analýzy bylo poznání osudů jednotlivých sourozenců od jejich narození až po významný životní milník uskutečnění svatby. Práce byla založena na studiu rozsáhlého souboru archivních materiálů, zahrnujících matriční knihy, gruntovní knihy a soupisy poddaných, to vše doplněné o spisový materiál vrchnostenské provenience. Metodologicky tato práce vychází z historickodemografických a genealogických přístupů. Předmětem výzkumu se staly okolnosti spojené s předáváním selských gruntů, především pak volba a věk dědice. Stranou nemohla zůstat čelední služba dětí hospodáře ani případný odvod jeho synů do armády. Dílčím tématem se staly okolnosti vstupu do manželství a s tím spojené uplatňování sňatkových strategií jakožto důležitého prvku sociální mobility.
Heirs and their siblings. A study of rural families´ backgrounds, area of Protivín (1780-1830)
Keywords: sedláci; venkovská společnost; sourozenci; životní perspektivy; historická demografie; genealogie; Protivínsko; Kestřany; Selibov; Vítkov.; peasants; rural society; siblings; life prospects; historical demography; genealogy; area of Protivín; Kestřany; Selibov; Vítkov.