Edukace matek v manipulaci s novorozencem - Sedláčková, Natálie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se věnuje edukaci matek v manipulaci s novorozencem. Teoretická část bakalářské práce se věnuje a popisuje základy o edukačním procesu, edukaci v ošetřovatelství a porodní asistenci a nakonec shrnuje, co by měla edukace matky v manipulaci s novorozencem obsahovat. Další kapitoly teoretické části čtenáře seznamují s novorozeneckým obdobím a se zásadami správné manipulace u jednotlivých úkonů. Výzkumná část bakalářské práce se především zabývá dovednostmi matek v manipulaci s novorozencem.Předem byly stanoveny dva výzkumné cíle. Prvním cílem bakalářské práce bylo zmapovat dovednosti matek v manipulaci s novorozencem. Druhým cílem byla reedukace matek, které nevěděly správnou odpověď na otázky k rozhovoru, nebo ty, které nezachovávaly zásady bezpečnosti při manipulaci s novorozencem. Uvedeným cílům odpovídaly tři výzkumné otázky. První otázka zjišťuje, v jakém rozsahu jsou ženy edukovány o zásadách a bezpečnosti péče s novorozencem, druhá otázka se ptá, jakým způsobem jsou matky edukovány a poslední otázka se zajímá, na jaké úrovni jsou dovednosti matek v manipulaci s novorozencem. Výzkumné šetření probíhalo v Nemocnici České Budějovice a.s. Výzkumným souborem se staly matky třetí den po fyziologickém porodu na oddělení šestinedělí. Tento výzkum byl veden kvalitativně, pro dosažení cíle byly použity rozhovory a pozorování. Kvalitativního šetření se zúčastnilo sedm matek. Rozhovor obsahoval jedenáct otázek, který sbíral informace o znalostech matky získaných edukací. Ženy byly edukovány celkově o péči s novorozencem, co se týče bezpečné manipulace, byly řádně edukovány o základních úkonech, bez kterých by se po propuštění doma neobešly. Mezi tyto úkony jsme zařadili pro pozorování koupel, kojení, odříhnutí, přenášení a přebalování novorozence. O těchto úkonech jsou ženy v Nemocnici České Budějovice a.s. edukovány nejvíce, je jim věnováno hodně času, protože se edukace netýká pouze ústního předání informací, ale hlavně praktické ukázky a nácviku dovedností. Výstupem bakalářské práce je informativní letáček zaměřený na zásady správné manipulace s novorozencem, který se může využívat v praxi jako pomůcka pro matky na oddělení šestinedělí.
Education of mothers in manipulation a newborn
Keywords: Edukace; porodní asistentka; novorozenec; polohování; manipulace; Education; midwife; newborn; positioning; manipulation