Liturgia Ordinis Cartusiensis aneb nástin současné kartuziánské liturgie - Špaček, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá současnou podobou liturgie kartuziánského řádu, konkrétně podobu řádové mešní liturgie. První část práce se zabývá historickým vývojem kartuziánského řádu, což slouží lepšímu pochopení těch skutečností, jež charakterizují řádovou liturgii jako celek. Po představení těchto liturgických specifik se práce dostává k současnému kartuziánskému misálu, aby prozkoumala jeho strukturu, formální rozdělení mší na různé druhy a stupně a dotkne se i dalších formálních specifik jako např. barev liturgických rouch. Poslední část se zabývá přímo kartuziánským mešním řádem, který detailně popisuje každou část mše na základě srovnání se současnou podobou římské liturgie.
Liturgia Ordinis Cartusiensis or a brief outline of contemporary carthusian liturgy
Keywords: kartuziánský řád; kartuziánská liturgie; kartuziánská mše; mnišství; Carthusian order; Carthusian liturgy; Carthusian Mass; monasticism