Faktory ovlivňující produkci mléka - Fuksová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce byla zaměřena na výživu dojeného skotu. Jejím cílem bylo popsat a posoudit úroveň výživy ve vybraném zemědělském podniku s chovem holštýnského skotu. Na základě sledování stáje a získaných podkladů byla posouzena úroveň výživy. Krmné dávky a jejich výživové hodnoty byly srovnány s odbornou litraturou. Byla vyhodnocena technika krmení v daném podniku a srovnány výsledky mléčné užitkovosti s celorepublikovým průměrem pro daný rok. Práce odhalila nedostatky ve výživěa upozornila na ně, hlavním problémm bylo příliš velké zastoupení dusíkatých látek v krmné dávce a absenci fázové výživy u laktujících krav. V práci bylo navrženo opatření, které by zajistilo kravám přiměřenou výživu podle fáze laktce a snížilo tak náklady na litr vyprodukovaného mléka.
Influence of different factors for milk production
Keywords: výživa; živiny; dojený skot; produkce mléka; fázová výživa; nutrition; nutrients; dairy cows; milk production; phase feeding