Typizované poukázky jako jeden ze způsobů výplaty dávek pomoci v hmotné nouzi - Kuběnová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá systémem sociální pomoci v České republice, konkrétně systémem dávek pomoci v hmotné nouzi a typizovanými poukázkami jako možnou alternativou výplaty těchto dávek. Teoretická část práce je věnována základní charakteristice systému sociální pomoci v České republice, podrobněji poté samotnému systému dávek pomoci v hmotné nouzi, včetně popisu poukázek na nákup zboží a služeb, které mohou sloužit pro výplaty dávek pomoci v hmotné nouzi, a v neposlední řadě také otázkám životního a existenčního minima. V praktické části se poté věnuji samotnému využití poukázek v praxi, konkrétně jako součást výplaty dávek pomoci v hmotné nouzi na Městském úřadu v Klatovech, odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Ve svém výzkumu se věnuji samotné problematice zavádění poukázek jako prostředku pro výplaty dávek do praxe, objemu využití tohoto platebního prostředku, a to nejen v rámci vyplácených dávek pomoci v hmotné nouzi na Městském úřadu v Klatovech, ale i v jednotlivých krajích České republiky.
Typifies cheques as one of the methods of payment of benefits of assistance in material need.
Keywords: chudoba; hmotná nouze; sociální poradenství; zákon o pomoci v hmotné nouzi; životní minimum; existenční minimum; poverty; material need; social consulting; law of assistance in material need; subsistence wage; living wage