Didaktické materiály podporující učivo o sudokopytnících a lichokopytnících na 2. stupni základní školy - Pavelková, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem práce bylo vytvoření didaktických materiálů na učivo o lichokopytnících a sudokopytnících, které se dají použít na 2. stupni základní školy. Tvorbě aktivit předcházela analýza rámcově vzdělávacích plánů pro základní vzdělávání (RVP ZV, verze 2021) a vybraných učebnic přírodopisu pro 2. ročník základních škol, v nichž byl sledován výskyt jednotlivých zástupců a množství užitých odborných termínů. Při tvorbě aktivit byly využity méně tradiční metody výuky - úniková hra, QR omalovánka, aktivity pro Smart Board nebo role-play pracovní list. Většina vytvořených aktivit reaguje na aktuální požadavky RVP ZV ve smyslu rozvoje digitálních kompetencí žáků. Doposud nebyla v českém prostředí publikována žádná podobná práce, která by se zaměřovala na učivo o lichokopytnících a sudokopytnících v kombinaci s rozvojem kompetencí. Žáci se v aktivitách zveřejněných v této práci kromě samotného přírodopisného učiva naučí např. pracovat s QR kódy, efektivně vyhledávat informace na internetu nebo pracovat s daty. Všechny pracovní listy byly otestovány ve dvou třídách na vybraných základních školách. Na základě rozhovorů s žáky a vyučujícími došlo k úpravě nedostatků a byly zpracovány metodické pokyny k jednotlivým aktivitám. Z technických důvodů jsou navržené aktivity dostupné v elektronické příloze této diplomové práce.
Didactic materials supporting the curriculum of Even-toed ungulates and Odd-toed ungulates at the lower-secondary level
Keywords: lichokopytníci; sudokopytníci; digitální kompetence; přírodopis; QR kódy ve výuce; úniková hra; odd-toed ungulates; even-toed ungulates; digital competence; biology; QR codes in education; escape game