Historie vývoje vztahu POLICIE České republiky k ochraně dat obsahujících osobní údaje v policejních informačních systémech v období (1990 -2007) - Sufčák, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je historie vývoje vztahu POLICIE České republiky k ochraně dat obsahujících osobní údaje v policejních informačních systémech v období (1990 -2007). Cílem práce je provedení analýzy vývoje ochrany osobních údajů od roku 1990 do roku 2007 a to ve vztahu k denní praxi policejních orgánů POLICIE ČR, Správy Jihočeského kraje. Dalším pak provedení rozboru vývoje výpočetní techniky v policejní praxi (zabezpečování, ochrana, provoz, zálohování, antivirová ochrana, kazuistika). Teoretická část práce rozebírá pojem soukromí, vývoj práva na soukromí, vývoj práva na ochranu osobních údajů v měřítku celosvětovém, evropském, českém, veřejnoprávním, trestněprávním a policejním. Je poukázáno na možné druhy hrozícího nebezpečí v oblasti ohrožení datových fondů za použití nejzávažnějších metod kybernality. Součástí práce je provedení rozboru kvantitativního vývoje nápadu trestných činů dle § 178 Neoprávněné nakládání s osobními údaji, §§ 239, 240 Porušování tajemství doručovaných zpráv, § 257a Poškození a zneužití záznamu na nosiči informací, vycházejícího z informačního systému ESSK (evidenčně statistický systém kriminality) vedeného Centrálou informatiky a analytických procesů služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky v letech 1990 - 2007. Druhý rozbor hodnotí úroveň činnosti pověřených kontrolních pracovníků, kteří na základě zákona o Policii ČR vykonávají přímý dohled nad dodržováním legislativních norem zákonných i rezortně vnitřně závazných v podmínkách policejního sboru, včetně poukázání na nejčastější pochybení.
History of development process of relation and attitude of the POLICE of the CZECH REPUBLIC to the protection of the data containing personal data in police information systems covering time period from the year 1990 to the year 2007.
Keywords: Citlivé údaje; Evidence obyvatel; Hacking; Informační systémy; Malware; Osobní údaje; Sociální inženýrství; Soukromí; Úřad pro ochranu osobních údajů; Sensitive data; population records; Hacking; Information Systems; Malware; Personal Data; Social engineering; Privacy; Office for Personal Data Protection