Vlivy působící na mléčnou užitkovost koz - Ledrerová, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce bylo vyhodnotit mléčnou užitkovost koz u vybraného chovu. Byla hodnocena rodinná kozí farma Výrov, která je zaměřena na chov kozy bílé krátkosrsté. Vyhodnocování probíhalo v letech 2014 2016. Byla provedena analýza vybraných vlivů působících na užitkovost se zaměřením zejména na působení věku zvířat, velikosti dojených koz na množství nadojeného mléka a obsahu bílkovin a tuku v mléce. Při zpracovávání práce byla využita data s chovatelské evidence, která byla poté porovnávána s celorepublikovými daty. Soubory a výsledky byly charakterizovány pomocí základních statistických veličin. Mléčná užitkovost byla v roce 2014 989 kg, v roce 2015 byla na úrovni 1015 kg. V roce 2016 se užitkovost zvýšila na 1130 kg mléka za laktaci. Průměrný obsah tuku se během roků 2014-2016 snížil z 5,42 % na 5,06 %. Průměrný obsah bílkovin se také snížil z 2,75% v roce 2014 na 2,71%v roce 2016. Jeho obsah stoupá ke konci laktace v měsících srpen, září a říjen. V chovu je dlouhodobě vysoká plodnost až 238,1 %.
Effects the milking effectivness of goats
Keywords: chov koz; mléko; mléčná užitkovost; bílkoviny; tuky; goat breeding; milk; milk efficiency; proteins; fats