Acidifikace půd, způsoby jejího potlačení i podpory a význam hydrolytické kyselosti - Novák, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
Byla zpracována literární rešerše, kde byly obecně vysvětleny pojmy týkající se acidifikace, způsoby jejího vzniku i potlačování. Acidifikace je jednou z hlavních příčin degradace půdy. Má značný vliv na vlastnosti půdy a rostliny, které ovlivňuje především změnou mobility některých prvků. Ve druhé části práce byla na základě periodických měření Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZUZ) zjištěna míra ohroženosti půd acidifikací v České republice. Ze získaných dat vyplývá, že míra acidifikace je velká a týká se téměř celého území České republiky. Dále bylo zjištěno, že nejvíce ohroženým druhem zemědělské půdy jsou trvalé travní porosty, z hlediska polohy jsou acidifikací ohroženy horské, podhorské půdy a také půdy na pahorkatinách. Půdy v nížinách se ukázaly jako relativně stabilní vůči acidifikaci.
Acidification of soils, methods of suppression and support and the importance of hydrolytic acidity
Keywords: kyselost; okyselování půd; půdy České republiky; acidity; acidification of soils; soils of the Czech Republic