Analýza hospodaření a správnosti účtování specifických oblastí vybrané příspěvkové organizace - Jedličková, Sára (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit správnost účtování vybraných specifických oblastí majetku a zdrojů financování a navrhnout metodická zlepšení v těchto oblastech. Teoretická část popisuje příspěvkové organizace jako jeden z typů četně zastoupených státních neziskových organizací. Blíže se zaměřuje na vybraná specifika účetnictví v tomto sektoru, jako je dlouhodobý majetek, fondy, dotační politika, a v oblasti daňové na daň z příjmů právnických osob. V praktické části jsou analyzována vybraná specifika příspěvkové organizace v účetní oblasti, kde je kladen důraz na analýzu účetních metodik konkrétní příspěvkové organizace zřízené územním samosprávným celkem, a v oblasti daňové. Jako vedlejší cíl práce byla navržena doplňková činnost a s ní spojené rozklíčování nákladů dle vhodně zvoleného rozvrhového klíče a stanovení nákladů podle zvoleného kalkulačního vzorce. Závěr práce tvoří zhodnocení vybraných specifických okruhů metodik účtování a doporučení vedoucí k efektivnějšímu způsobu hospodaření organizace.
Analysis of Management and Accounting Correctness of Specific Areas in Case of a Contributory Organization
Keywords: příspěvkové organizace; účetnictví; specifické oblasti; contributory organization; accouting; specific areas