Osobnost Dominika Biemanna a současní čeští rytci skla - Bucek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
Stěžejním tématem této prakticko-teoretické práce je rytí skla a s ním spojené osobnosti. Důležitou, ne - li zakladatelskou osobností je z hlediska historie rytí takto vnímám Dominik Biemann. Další mistři svého oboru dokázali identifikovat specifické přínosy předchůdců a tento odkaz aktualizovali. Na několika vybraných dílech stručně charakterizujeme tvorbu třech významných současných rytců, (Arna Čančíka, Jaroslavy Votrubové a Jiřího Harcuby). Jiřímu Harcubovi a jeho činnosti tvůrčí, pedagogické i popularizační je věnováno více prostoru. V základních obrysech je zde zpracována vývojová linie tradice českého rytého skla ve dvacátém století (s přesahem do 21. století). Na budoucí tvůrce má vliv i jejich odborné školení, proto je zde uvedeno i několik českých odborných škol, které se zabývají přípravou rytců skla. V praktické části je realizován soubor portrétních rytin, které jsou inspirovány teoretickou částí práce.
Personality of Dominik Biemann and Contemporary Czech Glass Engravers
Keywords: Dominik Biemann; Harcuba; ryté sklo; Dominik Biemann; Harcuba; engraved glass