Pes jako režimový a mobilizační faktor u městských seniorů nad 65 let - Pechačová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku pohybové aktivity seniora. V teoretické části jsou zastoupena témata stáří a stárnutí, senior a pohybové aktivity, kde jsou popsány vhodné pohybové aktivity pro seniory, a na toto téma navazuje téma pes, jakou zastupuje roli v pohybových aktivitách seniorů a posledním tématem této práce je vztah člověka a psa. Druhá, empirická část práce byla provedena pomocí Záznamu denních aktivit, které po dobu jednoho týdne zaznamenávalo 20 respondentů ze dvou skupin. Skupiny respondentů byly rozděleny podle toho, zda senior vlastnil psa, či nikoli. Pohybová aktivita byla u každého seniora zastoupena, ale mnohdy ji ovlivňoval právě pes. Bakalářská práce poukazuje na rozdílnost pohybové aktivity těchto dvou zkoumaných skupin. Z výzkumu vyplývá, že senioři, kteří vlastní psa, nachodí za den mnohem větší vzdálenost než senior bez psa. Ostatní vykonávají pohybovou aktivitu spíše jen z nutnosti zajištění základních potřeb, nikoli však z vlastní vůle. Z výsledků vyplývá, že pes má pozitivní vliv na pohybovou aktivitu seniora. Z výsledků ze Záznamů denních aktivit z "Pohybu po bytě" měly obě skupiny podobné výsledky, pohybová aktivita se příliš nelišila, na rozdíl od výsledků z tabulky "Pohyb mimo byt". Výzkum dokazuje, že pes pozitivně ovlivňuje denní režim a pohybovou aktivitu seniorů. Respondenti, kteří nevlastní psa, by se měli rovněž více věnovat pohybovým aktivitám, aby předešli možným zdravotním i sociálním problémům, která tato neaktivita může přinést.
Impact of a Dog on Daily Regime and Mobility in Urban Seniors over 65 Years
Keywords: stáří; změny ve stáří; pohybové aktivity; senior a pes; pozitivní vliv psa na člověka; old age; Ccanges in old age; movement activities; a senior and a dog; positive influence of a dog on a human