Závislost, terapeutická komunita a arteterapie - Holub, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je zaměřena na možnosti využití rožnovské arteterapie v problematice léčby drogových závislostí a to i s ohledem na možnosti jejího použití v systému léčby terapeutické komunity. Pokusí se ozřejmit pojem ''závislost'', zprostředkovat různé úhly pohledu na tento pojem a přístupy k léčbě drogově závislých. Je závislost nemoc, nebo symptom? Jaké jsou možnosti a specifika rožnovské arteterapie při práci se závislým klientem v terapeutické komunitě? Existuje výtvarný projev obvyklý pro drogově závislého? Práce obsahuje kazuistiky 3 klientů, typických zástupců klientely v TK: interpretace artefaktů, posun ve formě výtvarného zobrazení závislého klienta, blok ve výtvarném procesu, očekávaná arteterapeutická a terapeutická východiska práce s touto klientelou.
Adict, the Therapeutic Community and Art Therapy.
Keywords: Arteterapie. Rožnovská arteterapie.Terapeutická komunita. Závislost. Psychoterapie. Uživatel drog. Výtvarné techniky a témata arteterapie; Art Therapy. The Roznov Art Therapy. Therapeutic Community. An Addiction. Psychotherapy. Drug User. Art Techniques and Themes of Art Therapy.