Retinopatie nedonošených dětí z pohledu učitelek mateřských škol - Cejpková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou retinopatie nedonošených dětí předškolního věku. Hlavním cílem práce je zjistit, jaké je mezi učitelkami mateřských škol povědomí o této diagnóze. K objasnění cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky. Práce je rozdělena do dvou části. První část práce udává teoretické poznatky o nedonošenosti dítěte s diagnózou retinopatie nedonošených. Druhá část práce, výzkumná, prezentuje zjištěné výsledky, které byly získány metodou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořilo devět učitelek a jedna ředitelka mateřské školy. Pro lepší vhled do problematiky jsou rozhovory doplněny o případovou studii dítěte s retinopatií nedonošených.
Retinopathy of prematurity from the point of view of nursery school teachers
Keywords: retinopatie nedonošených; nedonošenost; zrakové postižení; mateřská škola; Retinopathy od prematurity; prematurity; visual impairment; kindergarten