Chov ryb v biofloc systému - Lunda, Roman (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce bylo vybudování a ověření funkčního modelového biofloc systému pro chov tilapie nilské (Oreochromis niloticus). V průběhu pokusu byl sledován především chemismus vody, rozvoj biofloc mikroflóry a reakce systému na technologické zásahy. Experiment se skládat ze dvou fází. První fáze monitorovala nedostatečně funkční systém. Z důvodu nedostatečného zajištění koncentrace kyslíku a promíchání vodního sloupce, byly v průběhu experimentu použity 4 typy vzduchovacího zařízení. Pro zajištění dokonalého promíchání a dostatečné koncentrace kyslíku ( 6 mg×l-1) byl zkonstruován airlift, který splňoval oba parametry. Během experimentu byl ověřen vliv aplikace karbohydrátů na snížení koncentrace amoniakálního dusíku. Průměrné hodnoty poměru C/N 14, bylo dosaženo množstvím mouky přidávané do systému jako zdroje karbohydrátů. Při dosažení doporučeného množství TSS (200 ml×l-1) s odpovídající biofloc mikroflórou, která veškerý dusík v nádrži přeměňovala na mikrobiální protein, byl systém vyhodnocen jako plně funkční. Při analýze bioflocu, byla zjištěna přítomnost N-látek v množství 223,6 g v celé nádrži (1300 l). V porovnání s aplikovaným krmivem v množství 300 g s obsahem N-látek 39 %, bylo do systému přidáno pouze 67,1 g N-látek. Bakteriální vločky sloužily jako potrava pro tilapie po celou dobu funkčního systému.
Fish farming in biofloc system
Keywords: airlift; biofloc; C/N; mikrobiální protein; tilapie; TSS; airlift; biofloc; C/N; microbial protein; tilapia; TSS