Biblické podobenství a jeho výtvarná interpretace - Krejčí, Astrid (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce pod názvem "Biblické podobenství a jeho výtvarná interpretace" sestává ze dvou částí? teoretické a praktické. Teoretická část si klade za cíl porovnat biblický příběh ze Starého zákona s novozákonním podobenstvím, popsat a vysvětlit všechny základní symboly, které se v příbězích vyskytují. V první části diplomové práce je popsán vznik Bible a Bible obecně. Ze Starého zákona je vybrán příběh o obětování Izáka a z Nového zákona podobenství o marnotratném synu. Teoretická část se zabývá popisem obou příběhů a symbolů v nich obsažených a dále výtvarnými umělci, kteří se Knihou knih ve své tvorbě inspirovali. V praktické části budou uplatněny poznatky z teoretické části k vytvoření volných grafických listů v technice linorytu a dřevořezu na téma návrat marnotratného syna.
Biblical parable and its artistic interpretation
Keywords: Bible; symbol; biblický příběh; podobenství; obětování Izáka; návrat marnotratného syna; Bible chudých; linoryt; dřevořez; Bible; symbol; biblical story; parables; sacrificing of Isaac; wasteful son comeback; Bible of the poor; linocut; woodcut