Ošetřovatelská péče založená na humanisticko-altruistických hodnotách podle modelu Margarety Watsonové - Scholz, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma této disertační práce, je ošetřovatelská péče založená na humanisticko-altruistických hodnotách podle modelu Margarety Watsonové Vytvoření koncepčních modelů a jejich označení samo o sobě bylo velmi důležitým pokrokem v oboru ošetřovatelství. Koncepční modely v ošetřovatelství představují spojník mezi filozofií, teorií a praxí. Koncepční model M. J. Watson je unikátní v tom, že se soustředí na sebepoznání sestry, také patří mezi humanistické koncepční modely, vychází z principu humanismu, respektování práv pacientů. Zahraniční autoři hovoří o obsahu jejího modelu jako o návratu k hlubokým profesionálním ošetřovatelským kořenům a hodnotám, jako je pomoc druhým, empatie, důvěra, vyhledávání a uspokojování potřeb nemocného člověka. Pro praktickou aplikaci vytvořila M. J. Watson 10 faktorů humanistické péče. V oblasti výzkumné části bylo provedeno dotazníkové šetření zaměřené na informovanost o vybraných koncepčních modelech a zájem sester o vzdělávací kurzy v oblasti koncepčních modelů. Dále byl aplikován koncepční model M. J. Watson v praxi, k čemuž byly využity rozhovory konstruované dle předlohy autorky a dále tzv. deníky sestry. Kvalitativní výsledky byly zpracovány pomocí modifikovaného přístupu dle Ritchieho a Spencera. Stanovili jsme si 2 cíle práce. K dosažení cíle zjistit informovanost sester o koncepčním modelu M. J. Watson bylo stanoveno 6 hypotéz. Hypotéza č. 1: Sestry nejsou informované o koncepčním modelu M. J. Watson. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza č. 2: Sestry nevyužívají koncepční model M. J. Watson při ošetřování svých klientů. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza č. 3: Sestry uznávají empatii jako důležitou schopnost sestry. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza č. 4: Zájem sester o vzdělávací kurzy v oblasti koncepčních modelů se liší podle délky praxe. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza č. 5: Zájem sester o vzdělávací kurzy v oblasti koncepčních modelů se liší podle věku. Tato hypotéza nebyla potvrzena. Hypotéza č. 6: Zájem sester o vzdělávací kurzy v oblasti koncepčních modelů se liší podle vzdělání. Tato hypotéza nebyla potvrzena. Za překvapivý výsledek považujeme, že přestože sestry připouštějí nedostatek informací o koncepčních modelech, převládá u nich nezájem o případný kurz v této oblasti. K dosažení cíle zjistit, jaké změny vyvolává poskytování ošetřovatelské péče na základě koncepčního modelu M. J. Watson u vybraných sester a klientů jsme realizovali praktickou aplikaci modelu. V průběhu našeho výzkumu jsme pro dosažení cíle stanovili více výzkumných otázek, kterým se v práci věnujeme. Výzkumná otázka č. 1: Budou sestry při realizaci ošetřovatelské péče dle M. J. Watson udávat větší spokojenost se svojí prací než dříve? Výzkumná otázka č. 2: Budou sestry spatřovat větší přínos ve způsobu poskytování ošetřovatelské péče dle M. J. Watson oproti své běžné praxi? Výzkumná otázka č. 3: Jak ovlivňuje klienty poskytovaná ošetřovatelská péče dle M. J. Watson? Výzkumná otázka č. 4: Jak budou sestry hodnotit úspěšnost aplikace deseti faktorů humanistické péče dle M. J. Watson? Výzkumná otázka č. 5: Jaká negativa vnímají sestry při aplikaci modelu M. J. Watson v praxi? Domníváme se, že se nám podařilo touto prací prolomit bariéru v nedostatku informací o koncepčním modelu M. J. Watson v ČR, a zároveň jsme popsali postup, jak se vrátit k láskyplné péči v ošetřovatelství. Tento model vede k tomu, aby sestra přemýšlela sama nad sebou, prováděla u klienta svou činnost s respektem, budovala důvěru. Prostřednictvím deseti humanistických faktorů dosáhne láskyplnosti v ošetřovatelské péči.
The nursing care based on humanistic-altruistic values by model of Margaret Watson.
Keywords: Koncepční model; Margaret Jean Watson; aplikace; láskyplnost; humanistické faktory.; The conceptual model; Margaret Jean Watson; applications; tenderness; humanistic factors