Pevné fixace - inovativní postupy v ošetřování nemocných - Kovaříková, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce pojednává o ošetřovatelských aspektech práce sester o pacienty s pevnou fixací. Zjišťovány byly veškeré činnosti, které sestry u těchto pacientů provádí a jak moc se činnosti u různých typů fixací liší. Současně byl zkoumán i vliv různé fixace na samotného pacienta. V rámci práce byly stanoveny 2 výzkumné cíle: zjistit, do jaké míry ovlivňuje různý druh pevné fixace fyzický i psychický stav pacienta a zmapovat ošetřovatelskou péči o nemocné s pevnou fixací. Dále bylo vytvořeno 6 výzkumných otázek: Jaký typ pevných fixací se nejčastěji používá a proč? Jaká je míra komfortu a pohodlí pacientů s různým typem fixace? Jakým způsobem je ovlivněn psychický stav pacienta s pevnou fixací? Jaké postupy a činnosti obnáší práce sestry s různými typy pevné fixace? Jaké přináší pevná fixace problémy při poskytování ošetřovatelské péče? Jakým způsobem probíhá edukace u pacientů s pevnou fixací? Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části se zabýváme historií pevných fixací a jejich rozdělením. V empirické části práce mapujeme činnosti sester u pacientů s pevnou fixací a psychický i fyzický stav pacientů s pevnou fixací. Pro zpracování empirické části bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření metodou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen 8 sestrami pracujících na oddělení úrazové a plastické chirurgie a 9 pacienty, kterým je pevná fixace ordinována. Bylo zjištěno, že sestry pečující o pacienty s pevnou fixací musí mít edukační schopnosti a být schopné asistovat lékaři při aplikaci fixace. Dále bylo zjištěno, že fyzický i psychický stav pacienta není ovlivněn pouze typem fixace, ale i umístěním fixace, věkem pacienta a jeho individualitou. Výsledky této práce mohou sloužit při vzdělávání všeobecných a praktických sester.
Orthopaedic splints - innovative nursing procedures
Keywords: Pevná fixace; ortéza; sádrová fixace; polymerová fixace; sádrová dlaha; sádrový obvaz; Soft cast; Orthopaedic splints; orthoses; plaster of Paris fixation; polymer fixation; plaster of Paris splints; plaster of Paris bandage; Soft cast