Vybrané ukazatele životního stylu sester - Petrová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Současný stav: Sestry tvoří ve společnosti určitý vzor pro zdraví, je proto velmi důležité, jakým životním stylem samy žijí. Životní styl je nástroj, který je schopen nasměrovat lidský život do zdraví a prosperity, ale úplně stejně a poměrně velmi snadno se může stát zdrojem sebedestrukce, utrpení a nemoci. Sestry jsou při výkonu svého povolání nuceny čelit velmi náročným podmínkám, které jejich práce přináší. Cíl výzkumu: Cílem výzkumného šetření bylo zmapovat vybrané ukazatele životního stylu sester. Dílčím cílem bylo vyhodnotit u sester dodržování zásad racionální výživy, zjistit jejich volnočasovou aktivitu, vyhodnotit dodržování pravidel regenerace, identifikovat přítomnost škodlivých faktorů životního stylu a posoudit jejich aktivní zájem o podílení se na zlepšování životního stylu. Metodika: Výzkumná část byla realizována pomocí kvantitativní metody a výzkumné šetření, pro které byla použita forma on-line dotazníku, probíhalo v únoru 2015. Šlo o záměrný výběr. Dotazník pro sestry byl zformulován na základě prostudování odborné literatury a osobního zájmu o danou oblast. Zahrnoval identifikační údaje, otázky zaměřené na zájem a osobní aktivitu ve zdravém životním stylu (vzdělávání, pitný režim a stravování, oblast suplementace, regenerace a spánku, ale i škodlivé faktory). Bylo vyhodnoceno 219 dotazníků, které splňovaly kritéria výzkumu. K vyhodnocení dílčích aspektů životního stylu sester bylo následně využito programu Nutrifa. Získaná data kvantitativního výzkumu byla testována v programu SPSS, pro statistické testování byl zvolen chí-kvadrát a znaménkové schéma. Hladina významnosti byla stanovena na hodnotě 5 %. Výzkumný soubor: Výzkumný soubor byl tvořen všeobecnými sestrami. V rámci výzkumného šetření byl osloven sesterský portál osetrovatelstvi.info, ze získaných dat bylo použito 219 dotazníků, které splňovaly kritéria výzkumu. Výsledky: Z výzkumného šetření vyplývá, že sestry mají zájem aktivně se podílet na zlepšování životního stylu, avšak skloubení pracovního a osobního života se zdravým životním stylem není u sester v tuto chvíli optimální. Sestry se v oblasti zdravého životního stylu příliš nevzdělávají a z výsledků není patrné, že by vyšší dosažené vzdělání hrálo u sester v problematice zdravého životního stylu významnou roli. Ve sféře stravování byla u sester zaznamenána snaha o dodržování zásad racionálního stravování, avšak hlubší výzkum to nepotvrdil. Z výsledků je patrné, že sestry konzumují málo zeleniny a ovoce, málo čerstvých produktů (tepelně nezpracovaných výrobků), ani v oblasti suplementace nebyl zachycen záměr kompenzace. Stejně tak v pitném režimu je z výsledků patrný deficit. Co se týká volnočasové fyzické aktivity, je z šetření zřejmé, že se jí sestry příliš nevěnují, stejně tak ani oblast regenerace a používání jiných regeneračních metod než spánku, nejsou u sester příliš rozšířeny. Po deficitu nočního spánku spí jen ? sester ve tmě. Díky těmto výsledkům není překvapením, že většina sester udává pocit únavy. Pozitivní oblastí v životním stylu sester je nízká přítomnost negativních faktorů (kouření a alkohol). Závěr: Výzkumné šetření ukázalo, že problematika zdravého životního stylu sester má ještě mnoho nerozvinutého potenciálu a je co zlepšovat, aby sestry byly dobrým vzorem zdraví ve společnosti.
Choosen indicators of lifestyle nurses
Keywords: zdraví; životní styl; sestra; výživa; regenerace; health; lifestyle; nurse; nutrition; recovery