Vliv dimenze a počátečního rozmístění jedinců na růst pohlavně strukturované populace - prostorově explicitní individulně orientovaný model - Malíková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá vlivem některých podmínek, které ovlivňují přežití a růst pohlavně strukturované populace. Jejím hlavním cílem je sestavit prostorově explicitní individuálně orientovaný model populace, ve které musí samci a samice pro úspěšnou reprodukci jeden druhého nalézt, a tento model simulovat pro různé dimenze prostoru a počáteční rozmístění jedinců. Model uvažuje diskrétní prostor a spojitý čas. Práce také shrnuje potřebnou teorii o individuálně orientovaných modelech a Poissonových procesech. Výsledky ukazují, že z hlediska přežití populace je dobré, aby se jedinci pohybovali pomalu a pouze na krátkou vzdálenost. Snáze se shlukují a populace přežívá i pro nižší počáteční počty samců a samic. Nejvhodnější je pro přežití prostor dimenze 1 a agregované počáteční rozmístění jedinců.
The effect of dimension and initial deployment of individuals for growth of a sex-structured population - a spatially explicit individual-based model