Fenomén zátiší ve vývoji výtvarného umění a jeho využití ve výtvarné výchově na 1.stupni ZŠ. - Sodomková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této diplomové práce je objasnění pojmu zátiší, nastínění jeho vývoje v kontextu výtvarného umění od starověku po současnost. V práci se zaměřím na specifikaci vybraných obsahových a formálních proměn zátiší s nástinem možností využití jejich výchovně-vzdělávacího potenciálu pro praxi výtvarné výchovy na základních školách. Tato práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá historií, základními principy a technikami zátiší ve výtvarném umění a jeho světovými a českými představiteli. Praktická část obsahuje reálnou aplikaci tématu zátiší v hodinách výtvarné výchovy a jeho následné možnosti využití.
The phenomenon of still life in the development of art and its use in art education at the primary school.
Keywords: výtvarná výchova; výtvarná řada; rámcový vzdělávací program; fenomén zátiší; ontogeneze výtvarného projevu; art education; art series; educational framework; the phenomenon still life; artistic expression ontogenesis