Severská mytologie. Výtvarný projekt pro 2. stupeň ZŠ. (prakticko-teoretická práce) - Kamarýtová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi využití severské mytologie na druhém stupni základních škol prostřednictvím projektové výuky. Cílem diplomové práce je prostřednictvím projektové výuky přiblížit žákům šestých ročníků báje, kulturu a historii severských národů. Práce si dále klade za cíl představit pomocí bájí nejznámější fantasy a sci-fi literaturu, jež by mohla u žáků této věkové skupiny probudit zájem o četbu. Teoretická práce je rozdělena na dvě základní části. První část představuje stručnou historii projektové výuky, její zásady, roli učitele a pozici žáka v projektovém vyučování. V druhé části teoretické práce je nastíněna všeobecná problematika mytologických příběhů, jež je orientována na mytologii severskou. Práce dále obsahuje nástin kultury a historie germánských kmenů, ke kterým též neodmyslitelně patří některé z významných hrdinských severských ság a následné propojení s moderní literaturou. Empirická část práce obsahuje navržené výtvarné lekce k projektové výuce, které jsou doplněny o reflexi realizovaných lekcí.
Nordic Mythology as a Project Teaching for the Lower-Secondary School
Keywords: severská mytologie; výtvarný projekt; primární vzdělávání; germánské kmeny; Nordic mythology; art project; primary education; Germanic tribes