Vliv peritoneální dialýzy na každodenní činnost člověka - Bořilová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá vlivem peritoneální dialýzy na každodenní činnost člověka. Klientů s chronickým selhání ledvin přibývá a pro řadu z nich se stává peritoneální dialýza metodou první volby. V souvislosti s nárůstem počtu klientů léčených peritoneální dialýzou se sestry s těmito klienty setkávají čím dál častěji i mimo dialyzační střediska. Peritoneální dialýza je opřena o sesterskou péči. Peritoneální dialýza je metoda léčby, která nahrazuje funkci ledvin. Principem je výměna látek mezi krví a dialyzačním roztokem, kdy se k tomuto účel využívá vlastní peritoneum klienta. Touto technikou můžeme léčit všechny věkové kategorie. Důvodem, proč si klienti vybírají dialýzu tohoto typu, je minimální technická náročnost, možnost provádět výměny v domácím prostředí, vyhnutí se stresu z dojíždění a z častého kontaktu se zdravotnickým prostředím. Tato metoda přináší klientovi větší pocit nezávislosti, samostatnosti a umožňuje mu korigovat si rozpis výměn dle svých potřeb a denních aktivit. Samotná ''léčba'' je v rukou klienta a vyžaduje od něj určitou zodpovědnost. Práce slouží pro nastudování problematiky peritoneální dialýzy. Má za úkol seznámit sestry se základními poznatky o peritoneální dialýze a může pomoci klientům při rozhodování o metodě léčby.
Effect of peritoneal dialysis on everyday activities of people
Keywords: Chronické selhání ledvin; Dialýza; Peritoneální dialýza; Potřeby člověka; Úloha sestry; Chronic renal failure; Dialysis; Peritoneal dialysis; Human needs; Role of nurse