Zvýšení efektivity třídění nebezpečného odpadu v Nemocnici Český Krumlov a.s. - Selingerová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá manipulací s odpadem a prádlem. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část nejprve popisuje historii českokrumlovské nemocnice, dále pak historii a vývoj manipulace s odpadem a prádlem ve zdravotnickém zařízení atd. V praktické části byl výzkum prováděn kvalitativně kvantitativní metodou pomocí pozorování, rozhovoru, dotazníku a sekundární analýzy dat. Při pozorování v Nemocnici Český Krumlov a.s. jsem sledovala probíhající aktivity a sbírala data. Výzkumný vzorek u rozhovoru tvořilo 10 respondentek. Dotazník tvořilo celkem 21 otázek. Byla použita sekundární analýza provozních řádů, směrnic odpadového hospodářství a legislativy. Hlavními cíli bylo porovnat systém nakládání s odpadem a prádlem v Nemocnici Český Krumlov a.s. s platnou legislativou a provozním řádem. Zjistit, zda dochází k pochybení při třídění odpadu, zacházení s prádlem a na jakém oddělení. Dále srovnat produkci odpadů v množství a čase vzhledem k používání jednorázových pomůcek a nástrojů. Nakonec monitorovat způsob třídění odpadů u zaměstnanců českokrumlovské nemocnice a porovnat přístup ke třídění odpadů u kuřáků a nekuřáků. Pro účely výzkumu bylo položeno 5 výzkumných otázek a 4 hypotézy: V1: Odpovídá postup při manipulaci s odpady legislativě a provoznímu řádu? V2: Je na jednotlivých odděleních systém třídění, likvidace odpadů rozdílný a proč tomu tak je? V3: Lze nalézt efektivnější způsob řešení nakládání s odpady? V4: Odpovídá postup při manipulaci s prádlem legislativě a provoznímu řádu? V5: Lze nalézt efektivnější způsob řešení nakládání s prádlem? H1: Přístup ke třídění odpadů se liší u kuřáků a nekuřáků. H2: Způsob třídění závisí na vzdělání. H3: Způsob třídění závisí na pracovním zařazení. H4: Způsob třídění závisí na délce praxe zaměstnanců. Rozhovory byly přepsány pomocí programu MS Word 2007 a následně zpracovány pomocí programu XMind 6. Hypotézy byly statisticky zpracovány. Informace, které jsem získala pozorováním, z rozhovorů, provozního řádu, ze směrnice a od pracovníků nemocnice, mi pomohly odpovědět na výzkumné otázky. Na základě statistických zjištění byly potvrzeny všechny hypotézy kromě H1, která byla vyvrácena. V průběhu práce byly stanovené cíle splněny vyjma sedmého cíle, kde byly pouze zjištěny potíže související s kvalitou služeb poskytovaných prádelnou Nemocnice České Budějovice, a.s. Z porovnání systému nakládání s odpadem v Nemocnici Český Krumlov a.s. s jejím provozním řádem, směrnicí a legislativou vyplývá, že postup odpovídá až na výjimky - nezamčený box na infekční odpad a chybějící podpisy některých odpovědných osob na štítcích. Při pozorování nedošlo k pochybení v třídění. V nemocnici mají zavedený jednotný systém třídění, postup se liší podle druhu odpadu. Při porovnání produkce odpadů se ukazuje, že množství ostatních odpadů v čase kleslo, ale množství nebezpečných odpadů naopak roste, zejména infekční. Bylo zjištěno, že přístup ke třídění odpadů se neliší u kuřáků a nekuřáků a že vysokoškolsky vzdělaní pracovníci třídí odpad na pracovišti méně než ostatní vzhledem k jejich pracovnímu zařazení. Zdravotní sestry třídí odpad častěji a zodpovědněji. Totéž lze vysledovat u zaměstnanců s delší praxí. Našla jsem drobné nesrovnalosti při manipulaci s prádlem a současným provozním řádem.
Increasing the efficiency of hazardous waste sorting at the hospital Česky Krumlov a.s.
Keywords: Jednorázové pomůcky; manipulace s odpadem; manipulace s prádlem; Nemocnice Český Krumlov a.s.; nozokomiální nákazy; zdravotnické zařízení; disposables; the handling of waste; the handling of linen; Česky Krumlov hospital a.s.; nosocomial infections; health institution