Politický rozpočtový cyklus měst v České republice - Brožová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je vyhledat a vyhodnotit existenci politického rozpočtového cyklu u měst v České republice. K analýze byla využita rozpočtová data 21 statutárních měst v období od roku 2001 do roku 2012. Výzkum probíhal tak, že se otestovala závislost rozpočtového ukazatele na volební cyklus. Jako metoda zkoumání byla použita panelová regrese s fixními efekty. Výsledky potvrdily závislost místních poplatků, kapitálových příjmů a kapitálových výdajů na volebním cyklu. Výnosy z místních poplatků jsou nižší v předvolebním a volebním roce. Výnosy z kapitálových příjmů jsou vyšší v předvolebním a volebním roce a také výnosy z kapitálových výdajů jsou vyšší v předvolebním a volebním roce. U rozpočtových ukazatelů daň z nemovitých věcí, nedaňové příjmy a běžné výdaje se volební cyklus nepotvrdil. Stanovená výzkumná hypotéza se potvrdila, protože vývoj obecního rozpočtu, prostřednictvím místních poplatků, kapitálových příjmů a kapitálových výdajů, je ovlivněn volebním cyklem. V České republice je na obecní úrovni přítomen politický rozpočtový cyklus.
The political budget cycle cities in Czech Republic
Keywords: Politický rozpočtový cyklus; Rozpočtové ukazatelé; Rozpočty obcí; Political budget cycle; Budget indicators; Municipal budget