Kvalita života rodinných příslušníků drogově závislých klientů v závislosti na pohlaví - Švancarová, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Klíčovým dokumentem současné doby je Národní strategie protidrogové politiky na období 2005 až 2009. Situace v oblasti drog zůstává stabilní. Mezi nejčastěji užívané nelegální látky patří konopné produkty a extáze. V rámci výzkumu bakalářské práce jsem použila dva základní nástroje-dotazník a rozhovor. Sledovaný soubor obsahoval celkem 37 rodičů a 22 sourozenců. Vzorek byl stanoven náhodným výběrem. Cílem práce bylo definovat období největší stresové období rodinných příslušníků drogově závislých klientů. V rámci sledovaného souboru bylo tímto obdobím označeno samotné zjištění faktu závislosti. Jako hlavní indicie vedoucí k závěru o závislosti člena rodiny, byly označeny: 1. změna vzhledu 2. lhaní 3. změna přátel V souvislosti s objevením drogového problému se výrazně změnila rodinná pohoda. Ukázalo se, že muži zaujímají k řešení rodinné situace související s drogovou závislostí člena rodiny zcela pasivní přístup, což se projevuje velmi špatnou spoluprací s léčebnou složkou. Výzkum prokázal, že respondenti-sourozenci byli informováni o závislosti sourozence mnohem dříve než rodiče. Cíl práce a výzkumu byly dle mého názoru splněny.
The life quality at family members of clients with drug addiction depending on their sex
Keywords: droga; kvalita života; pohlaví; rodič; sourozenec; závislost; drug; life quality; sex; parent; sibling; addiction