Efektivita finančního trhu - Horká, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této diplomové práce je posoudit chování vybraných kurzů kryptoměn a u těchto kurzů ověřit hypotézu náhodné procházky. Testování hypotézy efektivního trhu bylo aplikováno na kurzech nejvýznamnějších kryptoměn Bitcoin, Ethereum, Litecion ku americkému dolaru. Podstatou náhodné procházky je neexistující vztah mezi historickými a budoucími cenami. Model říká, že jsou cenové změny náhodné a nelze jejich změny dopředu předvídat. Analýza náhodné procházky byla provedena pomocí vybraných statistických testů, a to Runs testem, testem poměru rozptylů, autokorelačními testy a testem jednotkového kořene. Data pro testování byla získána z online internetových stránek za období od 1. 1. 2016 do 30. 9. 2019 a pro testování jak denních, tak i týdenních cenových změn byl zvolen program EViews. V práci byla na základě všech statistických testů prokázána neefektivita u všech vybraných kryptoměn ve vybraném období. Jako vysvětlení neefektivního chování se nabízí tzv. kryptománie, která nastala koncem roku 2017 a následný propad ceny všech kryptoměn téměř na minimum hodnoty začátkem roku 2018. Podrobné výsledky a vysvětlení jsou uvedeny v plném textu práce.
Financial market efficiency
Keywords: efektivita trhu; náhodná procházka; kryptoměny; Financial market efficiency; Random walk; Cryptocurrencies