Modely satiry v obrozenské literatuře - Žak, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce je analýza a interpretace satirické tvorby v první polovině 19. století. Satira jako jeden z nejstarších literárních principů představovala produktivní a preferovaný model, který byl v konkrétních obrozenských dílech různě uplatňován. Jednotlivé koncepty satiry se od sebe lišily zvoleným žánrem, rozdílným způsobem komunikace se čtenářem i různým vztahem k aktuálně působícím literárním stylům (romantismus, biedermeier, realismus). Práce se bude konkrétně zabývat vybranými dramaty V. K. Klicpery, polemickým textem F. L. Čelakovského Literatura krkonošská, Dnem v Kocourkově J. J. Langera, Doslovím K. H. Máchy ke Křivokladu a nakonec epigramy K. Havlíčka.
Concepts of Satire in the National Revival Literature
Keywords: satira; obrozenská literatura; satire; literature of the National Revival