"Tragic Mualttoes" in Black Women´s Novels from the 19th Century: Hannah Crafts, Harriet Wilson, Julia Collins and Frances Harper - Kalíšková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Náplní této diplomové práce bude analýza životních podmínek mulatských žen, ať už svobodných nebo zotročených, a to v období nejenom před ale i po emancipaci. Jejich osudy budou sledovány na základě rozboru čtyř novel pocházejících z 19. století, jejichž autorkami jsou Afro-Američanky Hannah Crafts, Harriet E. Wilson, Julia C. Collins a Frances E. W. Harper. Práce se soustředí především na hlavní motivy jejich knih, jako jsou mezirasové vztahy, různé projevy rasové nenávisti vůči míšenkám, problematika útěků skrze vydávání se za bílé a záležitost poválečného vzdělávání Afro-Američanů. Samotnému zkoumání novel bude předcházet seznámení se s životem autorek, které čerpaly inspiraci z vlastních životních zkušeností. Práce je zakončena stručným porovnáním vybraných novel.
"Tragic Mulattoes" in Black Women's Novels from the 19th Century: Hannah Crafts, Harriet Wilson, Julia Collins and Frances Harper
Tragické osudy mulatek v novelách černošských autorek 19. století; Hanny Crafts, Harriet Wilson, Julie Collins a Frances Harper
Keywords: tragic mulatto; racial identity; interracial relationships; racial prejudices; "passing" for white; "racial uplift"