Reprodukční biologie rypoše Fukomys darlingi z jižní Malawi. - Jerkovičová, Diana (Jihočeská univerzita, 2010)
Populace sociálního rypoše Fukomys darlingi z jižní Malawi se od populace ze Zimbabwe liší v mnoha aspektech jeho biologie. V této studii jsem objevila značné rozdíly také v reprodukční biologii těchto dvou populací. Největšími rozdíly jsou dvojnásobná délka březosti a vrhy s větším počtem a velikostí mláďat u malawské populace. Analýza reprodukčních a ekologických parametrů u rypošovitých nepotvrdila předpokládané rozdíly mezi sociálními a solitérními druhy z hlediska reprodukčních a ekologických dat, ale spíše mezi druhy z různých klimatických oblastí.
The reproductive biology of the Mashona mole - rat (Fukomys darlingi) from southern Malawi.
Keywords: rypoš; Fukomys darlingi; reprodukční biologie; populace; socialita; mole - rat; Fukomys darlingi; reproductive biology; population; sociality