Sprachgebrauch im Bereich Politik - Podaná, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce na téma Používání jazyka v oblasti politiky je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části jsou představeny teorie, které jsou použity na analýzu korpusu dané práce. Popis obou teorií, Griceova teorie Kooperačních principů i Leechova teorie Zdvořilostních principů, je podpořen názornými příklady z korpusu. V druhé části bakalářské práce jsou vyhodnocena data získaná analýzou korpusu. Korpus se skládá z 10 rozhovorů s německými politiky na téma ´Uprchlická krize´, které byly zveřejněny od srpna do listopadu 2015 v německém deníku ´Die Welt´. Cílem této bakalářské práce je zjistit, jestli jsou, případně nejsou, dodržována pravidla Konverzačních a Zdvořilostních principů a jestli se výrazným způsobem proměnila ve zkoumaném období.
The Language Usage in the Field of Politics
Keywords: maxima; interview; Kooperační principy; Zdvořilostní principy; politický; Maxims; Interview; Cooperative Principle; Politeness Principle; political