Faktory ovlivňující excystaci žaludečních kryptosporidií přežvýkavců - Dudáková, Hana (Jihočeská univerzita, 2022)
V této práci jsme zkoumali vliv teploty a pH na excystaci žaludečních kryptosporidií u savců. Pro účely dosažení cílů práce byly použity oocysty Cryptosporidium andersoni izolát MV získaný z přirozeně infikované krávy bez tržní produkce mléka. Životaschopnost oocyst byla stanovena barvením pomocí propidium jodidu (PI). Prvním zkoumaným faktorem byla teplota. Oocysty skladované v dH2O byly zahřívané ve vodní lázni na teploty od 32 do 44 °C po dobu 5, 15 a 30 minut. Se vzrůstající teplotou a prodlužujícím se časem jsme pozorovali vyšší procento excystovaných oocyst. Nejvíce oocyst excystovalo při teplotě 40 °C zahřívané po dobu 30 minut. Dále se schopnost excystace oocyst zkoumala v roztocích o různém pH (29), které byly zahřívané ve vodní lázni na 40 °C. Optimální pH pro excystaci se pohybuje v rozmezí 6 až 7. Nicméně i při nižších hodnotách excystuje dostatečné množství oocyst, které jsou potřebné pro vyvolání infekce.
Factors affecting the excystation of gastric Cryptosporidium of ruminants
Keywords: Cryptosporidium andersoni; pH; teplota; čas; přežvýkavci; excystace; Cryptosporidium andersoni; pH; temperature; time; ruminants; excystation