Prameny pozitivního vztahu k druhým lidem - Staňková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá jednotlivými prameny pozitivního vztahu člověka k druhým lidem, a to na základě převážně psychologických, ale i etických a filosofických východisek. Strukturu práce tvoří pět tématických okruhů. První čtyři okruhy zahrnují poznatky o smyslu a poslání lidské existence, pozitivním vztahu člověka k životu, k sobě samému a k druhým lidem; pokud člověk zaujímá láskyplný vztah k sobě samému, projikuje se tento vztah i do přívětivého a harmonického přístupu k jeho okolí. Takový člověk je přívětivý, přátelský a vychází dobře s druhými lidmi. Součástí jsou i úvahy o přátelství jako o kladném postoji k druhému člověku, který vyvolává radost, pocit sounáležitosti a chrání lidský život před upadnutím do temnoty a utrpení; vztah člověka k člověku představuje naději a oporu v nejistém lidském životě. Pátý okruh obsahuje ústřední myšlenky z ‚qkořenů'' pozitivního vztahu k druhým lidem a směřuje k přínosným závěrům na základě osobních náhledů a postojů.
The sources of positive relationship to other people
Keywords: smysl lidské existence; vztah k životu; vztah k sobě samému; vztah k druhým lidem; láska; štěstí; přátelství; sense of human being; relationship of a person to his/her own life; relationship of a person to himself/herself; relationship of a person to other people; love; luck; friendship