Hodnocení zatížení a botanická skladba pastevních porostů ve vybraném zemědělském podniku - Böhmová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2022)
V bakalářské práci byl sledován vliv frekvence spásání, zatížení a sešlapávání pastevních porostů skotem ve vybraném zemědělském podniku. Základem je literární rešerše, která obsahuje nástin systémů pastvy, zastoupení botanických druhů a agrobotanických skupin, vliv hospodářských zvířat na utváření porostů a ekologické podmínky ovlivňující skladbu pastevních porostů. Pokusná část byla prováděna v Jihočeském kraji v obci Hracholusky-Vrbice. Pokus zahrnuje snímky ze dvou pastvin pro skot, kde byl pokus prováděn. Získaná data byla použita pro vyhodnocení chutnosti trav a pro výpočet zastoupení druhové diverzity. Součástí praktické části bylo vypočítání zatížení v pastevním období a vliv spásání a sešlapávání na rostliny.
Assessment of stocking rates and botanical composition of grazing land on a selected farm
Keywords: pastevní porosty; zatížení pastvin; druhová skladba; pastevní období; grazing; grazing load; species composition; grazing season