Trest odnětí svobody na doživotí - Pečenková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Trest odnětí svobody na doživotí představuje nejpřísnější trestní sankci, kterou lze v českém právním řádu uložit, patří do systému výjimečných trestů, mimořádnou závažnost jeho uložení předesílá sám zákonodárce. V České republice je uložení doživotního trestu převážně ojedinělým jevem, a proto je důležité věnovat zvýšenou pozornost jeho právní úpravě, která je v Čechách značně rozvinutá. Stejně tak je důležité zajistit těmto osobám, které prochází doživotním uvězněním zajištění sociálních služeb, pomoci a péče sociálního pracovníka, který plní jednu z nejdůležitějších rolí v životě vězněného, umožňuje mu kontakt se sociálním prostředím mimo věznici, stejně tak s orgány veřejné správy a mimo jiné zajišťuje pro odsouzeného návazné sociální služby po případném propuštění i během pobytu ve vězení. Tyto služby směřují ke zvýšení kvality života odsouzeného. Tato bakalářská práce má představovat dokument, který může sloužit budoucím sociálním pracovníkům ve vězeňství jako případný doplňkový materiál ke studiu a přípravu na jejich práci. Obsahuje přehled důležitých informací, které by tento pracovník měl znát, a na které by mohl dále navazovat. Tato práce obsahuje právní úpravu jak doživotního trestu, tak i sociální práce a s tím spojené povinnosti a práva. Dále pak jsou zde definovány důležité pojmy, které je při výkonu funkce sociálního pracovníka potřeba znát a porozumět jim, zejm. zacházení s vězni a programy zacházení. Práce je vypracována metodou analýzy dokumentů, především zákonů, judikatury, odborných časopisů a knih. Představuje syntézu informací, které je potřeba k výkonu funkce sociálního pracovníka znát a ovládat. Právní úprava trestu odnětí svobody na doživotí je v českém právním řádu dokonale uspořádána, což mi zjednodušilo práci se zákony a navazujícími předpisy. Překvapil mě však nedostatek dokumentů obsahující úpravu sociální práce ve vězeňství. Tento nedostatek je podle mého názoru potřeba zdokonalit.
Sentence of Life Imprisonment
Keywords: Trest odnětí svobody; doživotní trest; výjimečný trest; sociální práce ve vězeňství; programy zacházení; Imprisonment; sentence of Life Imprisonment; exceptional punishment; social work in prison; treatment program