Varování a informování obyvatel v obcích do 500 občanů ve vybraných okresech Pardubického kraje - Kučera, Jiří (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce je návrh opatření ke zkvalitnění a sjednocení varování a informování obyvatel v obcích do 500 občanů v Pardubickém kraji. Současný stav dané problematiky JSVV obyvatelstva není v obcích do 500 občanů v Pardubickém kraji sjednocen. Tento systém je v řadě obcí zastaralý a nefunkční. Sjednocení systému brání nedostatek finančních prostředků a nevyhovující technologické zázemí. V současné době jsou na JSVV vynakládány prostředky především v souvislosti s provozem a opravami. V obcích, kde nemají instalován JSVV starosta informuje občany náhradním způsobem (PČR, hasiči, osobně). V teoretické části bakalářské práce je provedena analýza a rešerše dostupné odborné literatury a platných právních předpisů týkajících se daného problému. Teoretická část obsahuje i pohled do historie, současný stav tohoto systému a použití technologických prvků v Pardubickém kraji. Ve výzkumné části je provedeno dotazníkové šetření v obcích do 500 občanů dle stanovených kritérií. Výběr obcí byl uskutečněn náhodným výběrem a dotazníky vybraným obcím byly odeslány. Výzkumná otázka zní takto: "Jakým způsobem je zabezpečeno varování a informování obyvatel v obcích do 500 obyvatel ve vybraných okresech Pardubického kraje?" Výzkumnou otázkou bylo zjištěno, že ze 40 zkoumaných obcí má 18 obcí funkční sirénu elektrickou, 6 obcí funkční sirénu elektronickou, 5 obcí funkční sirénu ruční, 11 obcí využívá výstražné a rozhlasové zařízení umístěné na vozidle hasičů, 7 obcí využívá spojku na kole, motocyklu, v automobilu, 26 obcí využívá místní informační systém (místní rozhlas) a 5 obcí využívá jiný způsob varování obyvatel (starosta osobně). Některé obce využívají více způsobů varování a informování občanů. Po vyhodnocení je patrné, že systém není sjednocen a modernizován. V závěru práce jsou nabídnuta opatření ke zkvalitnění stávajícího problému. Výsledky bakalářské práce budou poskytnuty zkoumaným obcím a HZS Pardubického kraje.
Warning and information of inhabitants in municipalities of up to 500 citizens in selected districts of the Pardubice Region
Keywords: Informování; varování; vyrozumění; Informing; warning; notification