Homosexualita jako součást identity - Vonášková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce bude rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretickou část vypracuje autorka na základě analýzy odborné literatury (včetně literatury zahraniční a časopisecké). Obsahem bude pohled na problematiku homosexuality v širokém psychologickém kontextu. Praktická část práce bude prezentací kvalitativního výzkumu, v rámci kterého se bude autorka zabývat těmito momenty: kontext uvědomění si vlastní homosexuality; homosexualita jako součástí identity člověka; otázka sebepřijetí v kontextu homosexuální orientace; vliv okolí (nejbližší rodina, přátelé, stejně orientovaní), a to jak v pozitivním, tak i negativním významu; vliv homosexuality na život (osobní, profesní) a jeho proměny v různých obdobích; otázka partnerství, popřípadě další. Metodou sběru dat budou hloubkové rozhovory. Předpokládaný vzorek respondentů se pohybovat kolem počtu šesti jedinců, získaných metodou snow ball. Otevřená je otázka, zda nebudou realizovány hloubkové rozhovory i s rodiči, popřípadě sourozenci či přáteli respondentů. Rozhovory budou dále zpracovány metodou otevřeného kódování s následnou kategorizací. Dále bude použite metoda vyložení karet.
Homosexuality as a part of identity
Keywords: Homosexualita; identita; sexuální orientace; sebepřijetí; Homosexuality; identity; sexual orientation; self- acceptance