Monitorovací systém včel v úlu - Carda, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této bakalářské práce je rozbor možností měření klimatických podmínek v úlu i mimo něj a dále pak rozbor možností měření činnosti včelstva, a to za konkrétním účelem vytvoření návrhu a realizace monitorovacího systému. V rámci této práce bude realizace tohoto systému provedena a popsána. Práce se zabývá rozborem možností měření několika konkrétních fyzikálních veličin a popisem a realizací měření pomocí různých druhů čidel, jejich výhod a nevýhod, komunikací mezi čidly a mikrokontrolérem a způsobem komunikace mezi mikrokontrolérem a osobním počítačem, a dále pak i popisem a rozborem vytvoření mechanické konstrukce měřicího systému. Cílem projektu není vytvořit podmínky k získávání naprosto přesných hodnot měřených veličin, ale pouze informativních hodnot v rámci kompromisu zohledňujícího omezené finanční prostředky zadavatele.
Monitoring System of Bees in the Hive