Systém testace výkonnosti teplokrevných koní - Vokrouhlíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá hodnocením testace výkonnosti teplokrevných koní. Testování výkonnosti probíhá na několika stupních, což je také v textu podrobně zdokumentováno. Jsou tedy popsány jednotlivé metody testování výkonnosti, pomocí nichž se testuje výkonnost teplokrevných koní chovaných v České republice. Mezi tyto metody patří předvýběry hřebců do plemenitby, výkonnostní zkoušky klisen a hřebců, chovatelské soutěže Kritéria mladých koní a Český šampionát mladých koní, sportovní testace a testování potomstva. Dále je zkoumán systém testace výkonnosti a porovnáván se systémem pořádání a hodnocení testování výkonnosti v jiných evropských chovatelských svazech. Na závěr jsou všechny výše uvedené skutečnosti zhodnoceny a diskutovány.
Testing the performance of warm-blooded horses
Keywords: Koně; výkonnost; systém testace; výkonnostní zkoušky; Horses; performance; system of performance testing; performance tests