Co pacienti potřebují a postrádají od sester - Kříž, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2021)
Lidské potřeby provázejí člověka celý život. Lze je charakterizovat jako vlastnost organismu, která dává impuls k vykonávání nějaké činnosti či vyhledávání určité podmínky potřebné k životu. Potřeba vybízí člověka ke splnění určité okolnosti potřebné k životu, případně k vyhnutí se okolnosti, která je pro život nežádoucí. Mají přímý vliv na psychickou stránku člověka. Pokud se člověku nedaří jeho potřeby uspokojovat, dochází k narušení psychické pohody. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, v jaké oblasti ošetřovatelské péče pacienti pociťují deficit. Pozornost byla zaměřena na potřeby pacientů hospitalizovaných na standardním lůžkovém oddělení, které nejsou sestrami uspokojeny v dostatečném rozsahu či kvalitě. Práce se zabývá poskytovanou péčí a tím, jestli se shoduje s představami pacientů. Zda splňuje jejich očekávání a s jakými nedostatky se při své hospitalizaci setkali. Základem práce byla teoretická část, ve které jsme popsali osobnost pacienta, jeho přístup ke zdraví a nemoci. Charakterizovali jsme povolání sestry a předpoklady pro jeho vykonávání. Věnovali jsme se vztahu mezi sestrou a pacientem, jejich vzájemné komunikaci a spolupráci. Definovali jsme lidské potřeby, jejich dělení, uspokojování a bariéry, které komplikují jejich naplňování. Hovořili jsme také o péči poskytované na lůžkových odděleních, která je vykonávána metodou ošetřovatelského procesu. Ve výzkumné části bakalářské práce jsme použili kvalitativní metodu sběru dat. Polostrukturovaným rozhovorem jsme získávali informace od pacientů hospitalizovaných na lůžkovém oddělení nemocnice. Získaná data byla zpracována metodou kódování technikou tužka-papír. Z výsledků rozhovorů vyplynulo, že velká část sester poskytuje péči v dostatečném rozsahu a náležité kvalitě. Aktivně vyhledávají a uspokojují potřeby pacientů s ochotou a taktem. Informanti shledávají péči sester jako kvalitní a pozorují, že její úroveň se neustále zlepšuje. Oceňují, že je u spousty sester často vidět úsměv. Nedostatky byli shledány v péči o imobilní pacienty, kterým nebyla poskytnuta zcela odpovídající péče. U starších pacientů není vždy poskytnut dostatečný čas na provedení požadovaného výkonu. Některé sestry neumí s pacienty vhodně komunikovat. Vykazují známky nadřazenosti a menší schopnosti sebeovládání. Všichni informanti hovoří o velké vytíženosti sester, které pracují v malém počtu, čímž dochází k časovému tlaku a neprovedení všech výkonů potřebných k poskytování kvalitní péče. V nízkém počtu sester vidí informanti hlavní zdroj problémů. Tato práce by mohla být ponaučením pro sestry, které jsou v přímém kontaktu s pacienty. Mnoho z nich poskytuje svou péči na základě medicínské diagnózy, pokynů lékaře nebo naučené rutiny. Ale je třeba si uvědomit, že ošetřovatelská péče je široké spektrum činností, které vycházejí z toho, co potřebuje osoba, o kterou se pečuje.
What Patients Need and Lack from Nurses
Keywords: Lidské potřeby; ošetřovatelská péče; spokojenost; sestra; pacient; Human needs; nursing care; satisfaction; nurse; patient