Na pohřebišti uměleckých děl: Dewey a Adorno o muzeální koncepci umění - Dadejík, Ondřej; Paštéková, Michaela; Brezňan, Peter (Slovenská asociácia pre estetiku, 2019)
Tento článek sleduje dva cíle: Za prvé, načrtnout paradox, který spočívá ve zjevné, ale kontradiktorické přítomnosti dvou aspektu muzeí a galerií. Muzea i galerie jsou místy dvojí transformace. Muzea mění věci z živých částí jejich domácího prostředí na mrtvé pozůstatky. Nicméně, vystavují je též pohledu, dávají jim nový život povýšením a izolováním těch aspektů, které z nich činí objekty vizuálního zájmu. Druhým cílem tohoto článku je srovnání přístupu dvou autorů – Johna Deweyho a Theodora W. Adorna – kteří si tuto ambivalenci uvědomovali a hledali nereduktivní cestu jejího překonání.
In the Graveyard of Works of Art: Dewey and Adorno on Museum Conception of Art
Keywords: muzeální koncepce umění; Theodor W. Adorno; John Dewey; Museum Conception of Art; Theodor W. Adorno; John Dewey