Radiologická asistence při nevaskulárních intervencích na žlučových cestách. - Minářová, Olga (Jihočeská univerzita, 2011)
Radiologická asistence při nevaskulárních intervencích na žlučových cestách. Předkládaná bakalářská práce zahrnuje informace z praxe na intervenčním pracovišti KZM ve FN v Motole pře asistenci u výkonů PTC, PTD. Tyto výkony jsou u nás nejčastěji prováděny u inoperabilních maligních stenóz žlučových cest, kdy není možná metoda první volby a to endoskopický přístup / ERCP/. Poukazuji na důležitost a znalost používání moderních špičkových materiálů a technologií, které naší práci usnadňují a pacientovi zajistí nekomplikovaný průběh vyšetření.Srovnáním radiační zátěže u asistovaných a neasistovaných výkonů, chci dokázat, že celková výsledná efektivní dávka při výkonech s asistencí je nižší než při výkonech, které provádí lékař samostatně.Získaná data ze vzorku třiceti pacientů se stejnou diagnózou s asistencí a třiceti pacientů bez asistence jsem statisticky porovnala a zanesla do grafické podoby. Na vybraném vzorku šedesáti pacientů, kterým byl výkon indikován jsem provedla ze získaných parametrů výsledný výpočet efektivní dávky. Výsledky potvrdily hypotézu, že výkony s asistencí trvají kratší dobu než výkony bez asistence a efektivní dávky jsou nižší a nejsou závislé na hodnotě BMI. Musíme také přihlédnout k faktorům, které můžou ovlivňovat celkový průběh vyšetření, jako například celkový zdravotní stav pacienta a jeho diagnóza. Jak dlouho bude výkon trvat závisí na zkušenosti, dlouholeté praxi a šikovnosti radiologa. Radiologický asistent jako aplikující odborník má své důležité místo v celém intervenčním týmu. PTC, PTD zůstává metodou, která pacienty mnoho nezatěžuje, má malý výskyt komplikací a v některých případech je život zachraňující. Možnost snížení radiační zátěže pacienta a celého personálu docílíme dostatečným počtem kvalifikovaného personálu na pracovišti intervenční radiologie. Symbióza celého vyšetřovacího týmu je zárukou, že výkony budou provedeny co nejkvalitněji a v co nejkratším čase s malou radiační zátěží pacienta.
Radiographers role in biliary interventions.
Keywords: efktivní dávka; intervenční radiologie; místní radiologický standard; perkutánní transhepatální cholangiografie; perkutánní transhepatální drenáž; radiologický asistent; radiační zátěž.; effective dose; interventional radiology; local standard of radiology; percutaneous tranhepatic cholangiography; percutaneous tranhepatic drainage; radiologi assistant; radiation exposure