Obezita a její dopad na kvalitu života dětí ve věku 12 - 15 let - Francová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá obezitou ve vztahu ke kvalitě života dětí staršího školního věku, tj. 12 15 let. Hlavním cílem je vytvořit návrh konkrétních opatření zaměřených na snížení míry obezity vedoucích ke zlepšení kvality života dětí v této věkové skupině. V první části bakalářské práce byla zpracována literární rešerše, jejímž smyslem je popsat obezitu a kvalitu života, včetně hlavních souvisejících pojmů, a to s ohledem na zkoumanou věkovou skupinu dětí. Na základě prostudované literatury a za využití některých internetových zdrojů, byly vypracovány charakteristiky pubescenta, obezity, zejména obezity v dětském věku, včetně jejích příčin, rizik, léčby, prevence a zejména vlivů obezity na kvalitu života. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na zjištění prevalence obezity u žáků druhého stupně základní školy, a to v souvislosti se třemi hlavními kategoriemi příčin vzniku obezity, tj. stravovacími návyky, pohybovými aktivitami a životním stylem. Dotazníkové šetření obsahuje otázky směřující ke zjištění výskytu obezity, dále ke zmíněným příčinám vzniku obezity a jejích dopadů do kvality života a několik doplňujících otázek. Na základě zjištěných údajů je v závěru práce navrhnut edukační program formou informativního letáku zaměřeného na děti ve věku 12 15 let, které mají nadváhu nebo obezitu. Smyslem letáku je dát dětem stručnou a výstižnou formou informace, které vedou ke snížení míry obezity.
Obesity and its impact on quality of life of children aged 12-15 years
Keywords: děti; kvalita života; obezita; pohyb; strava; children; quality of life; overweight; diet; exercise