Návrh volnočasového projektu pro děti středního školního věku se zaměřením na ekologickou výchovu a výchovu k hodnotám - Matlachová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá návrhem projektu pro děti středního školního věku. Teoretická část charakterizuje děti středního školního věku. Dále popisuje morální myšlení a vnímání hodnot z pohledu dějin. Další kapitoly se věnují výchově k hodnotám a ekologické etice. Praktická část obsahuje didaktický návrh projektu. V návrhu jsou aktivity, které podporují ekologické vědomí a s ním spojený hodnotový žebříček jedince. Základní myšlenka celého projektu je ztotožnění s přírodou jako se sebou samým. Dále jsou použity nedirektivní metody morální výchovy, které pomáhají jedinci uvědomit si zodpovědnost za své chování na Zemi.
Draft project of leisure for the middle school age children with a focus on enviromental education and education towards values
Keywords: ekologická etika; hlubinná ekologie; výchova k hodnotám; hodnoty; odpovědnost; empatie; děti středního školního věku; environmental ethics; deep ecology; education for values; values; responsibility; empathy; middle school age children