Jsou pikoplanktonní sinice schopny produkovat metan? - Psohlavec, Jakub (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je provést literární rešerši na téma souvislost mezi pikoplanktonními sinicemi (popř. sinicemi) a produkcí metanu v oxické vodě. Dále pak na vybraných kmenech pikoplanktonních sinic z různých oblastí a z českých hypertrofních rybníků otestovat jejich schopnost metan tvořit, a zjistit, za jakých podmínek k případné tvorbě dochází. K pokusům jsou použity kmeny pikoplanktonních sinic ze sbírky mikroorganismů HBÚ AVČR. Výzkum přichází s výsledky, které potvrzují nízký vzrůst produkce metanu, nicméně, kromě jedné kultury, nepotvrzují přímou metanogenezi pikoplanktonními sinicemi.
Are picoplanktonic cyanobacteria able to produce methane?
Keywords: pikoplanktonní sinice; sinice; české rybníky; aerobní produkce; metan; picoplanktonic cyanobacteria; cyanobacteria; Czech ponds; aerobic production; methane