Specifika radioterapie u dětí - Křištová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice dětských onkologických pacientů a léčbě nádorového onemocnění radioterapií. Pojednává o rozdílech dětského a dospělého pacienta, příčinách vzniku onemocnění a jeho odlišné léčbě. Práce si klade za cíl zjistit informace o rozdílech nádorového onemocnění dětí a jeho léčby se zaměřením na radioterapii. Na základě poznatků z FN Motol jsou uvedeny konkrétní případy dětských pacientů léčených radioterapií, kteří podtrhují specifičnost tohoto onemocnění v útlém věku, zejména v potřebě individuálního přístupu k léčbě. Grafické zpracování onemocnění podle věku a diagnóz pacientů poukazuje na rozdíly v etiologii a v okolnostech vedoucích ke vzniku onemocnění. Odpověď na výzkumnou otázku: "Roste počet onkologicky nemocných dětí v České republice?" je vytvořena na základě analýzy statistických údajů o počtu pacientů do 18 let za období 1993 až 2013. Výsledky jsou graficky znázorněny a popsány. V závěru práce je shrnuto, co uvádí literatura s poznatky léčby pacientů na konkrétním pracovišti. Diagnózy, které se vyskytly u dětských pacientů léčených ve FN Motol, jsou svým zastoupením rozdílné od těch, které se vyskytují v dospělosti. Z grafických zpracování vyplývá, že na dětské nádorové onemocnění má větší vliv genetické vybavení jedince, než životní styl, který do velké míry ovlivňuje výskyt rakoviny u dospělých. Potvrzuje to i jedna z uvedených kazuistik. Obsah této práce může poskytnout základní přehled o nádorovém onemocnění dětského věku studentům zdravotnických oborů.
The specifics of children´s radiotherapy
Keywords: Radioterapie; děti; specifika; nádorové onemocnění; nádory dětského věku; Radiotherapy; Children; Specifications; Tumors; Tumors at Children´s age