Uživatelé Domu na půl cesty v Kynšperku nad Ohří a zhodnocení jim poskytovaných služeb - Németová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Mladí lidé, kteří odcházejí z dětských domovů, z výchovných ústavů, z výkonu trestu a ze zařízení pro ochranou léčbu jsou znevýhodněni v mnoha oblastech života. Tato znevýhodnění spolu s předsudky společnosti často vedou k tomu, že se stávají součástí skupin, které žijí na jejím okraji. Snahou domu na půl cesty je poskytnout těmto mladým lidem pomoc a podporu na jejich cestě k samostatnému životu a k jejich aktivnímu začlenění do života běžné společnosti. Cílem práce je zmapovat sociální situaci uživatelů Domu na půl cesty v Kynšperku nad Ohří a zhodnotit jim poskytované služby. Práce je členěna na dvě části. Část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá faktory, které sehrávají významnou roli na cestě mladých lidí do domu na půl cesty. Popisuje jejich sociální situaci. Představuje konkrétní Dům na půl cesty v Kynšperku nad Ohří a služby poskytované jeho uživatelům. Praktická část obsahuje výzkumné šetření, v rámci kterého bylo zjišťováno, jaká je aktuální sociální situace uživatelů domu na půl cesty a zda rozsah poskytovaných služeb dostatečně pokrývá jejich potřeby. Toto kvalitativní šetření bylo realizováno metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru u dvou skupin respondentů. První skupinu tvořili uživatelé domu na půl cesty v Kynšperku nad Ohří, druhou skupinu pracovníci daného zařízení. Rozhovory všech dotazovaných byly zpracovány, prezentovány a následně shrnuty v závěrečné diskusi. Výstupem výzkumného šetření je zjištění, že uživatelé Domu na půl cesty v Kynšperku nad Ohří vnímají poskytované služby jako potřebné a jejich rozsah postačující. Práce může sloužit jako zhodnocení aktuálního stavu daného zařízení a zjištěné skutečnosti mohou být využity jako podklad pro optimální přizpůsobení služby potřebám uživatelů.
The Occupants of the Halfway House in Kynšperk nad Ohří and the Evaluation of Services provided to them
Keywords: dům na půl cesty; potřeby; rodina; ústavní výchova; uživatel; Halfway House; needs; family; institutional care; client